ADDRESS

Rendelő: 1098.Ecseri út 2/1
Budapest, Hungary

Cluster fejfájás

Szóval, Ön is úgy gondolja, hogy cluster fejfájásban szenved, esetleg már diagnosztizálták is?

clusterheadache1 

Minden bizonnyal a fentiek valamelyike, amiért ezt az oldalt olvassa.

Ha már itt van, kérem iratkozzon fel erre térképre  és olvasson tovább!

A Cluster fejfájásról fogok a következőkben írni, ahogy  hivatalosan bemutatják  és kiegészítem saját tapasztalataimmal.

Kezdjük!

A Cluster fejfájás tipikus férfi betegség. Kutatások szerint két és félszer annyi férfi betegszik meg benne, mint nő. Viszont kétszer annyi nő fordul orvoshoz, és keresi az egyéb alternatív gyógymódokat , mint férfi sorstársaik.

Nag3rd_Ventricular_Colloidal_Cyst-_Sagittal_Viewyon ritka betegség, az emberiség 0,07 – 0,7 % át érinti. A betegséget már 1745 – ben, Gerard Van Swieten leírta, de azóta sem sikerült megállapítani a mechanizmusát, és kiváltó okait. Csupán annyi feltételezhető nagy bizonyossággal, hogy a hypothalamus időnkénti „meghibásodásának” van szerepe a rohamok kialakulásában

Terápiám egyik részét képezi ennek a helyrehozatala, de ez csak töredéke a valódi okoknak.

Általában harmincas éveikben járó embereknél alakul ki, két fajtáját különböztetjük meg:

Epizódikus Cluster fejfájás esetében, évente – kétévente, az év azonos időszakában következik be a rohamciklus, melynek átlagos hossza 6 – 8 hét. Saját tapasztalataim szerint a visszatérő ciklusok azonos időszakban való megjelenése, csak az első néhány évre igaz, később teljesen váratlan időpontokban érkezik. Minden visszatéréssel változik és sajnos nem mindig pozitív irányba. Az esetek nagy többségében a perióduson belüli napi ciklus is átalakul. Akinek inkább éjszaka szokott rohama lenni az mindinkább nappali fájdalmakra panaszkodik, és fordítva.

Másik formája a krónikus Cluster fejfájás, a betegek 15%-át érinti, náluk a rohamciklus akár egy évig is eltarthat, maximum egy hónapos szünettel. Van olyan is, akinél éveken keresztül folyamatosan jelen van, és csak 1-2 napos, esetleg hetes tünetmentes időszakokat engedélyez.

A Cluster fejfájás, az orvostudomány megítélése szerint, a legnagyobb fájdalommal jár amit csak betegség okozni tud! Női betegek leírásai szerint nagyobb fájdalommal jár mint a gyermekszülés. ,,lánykori nevén” öngyilkos fejfájásnak is hívják. Sokan kérdezték, hogyan vállaljon gyermeket a clusteres nő? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a terhesség és szoptatás alatt a betegség nem támad. Saját praxisomban sajnos volt példa, amikor a szülés után napokkal kezdődtek újra a rohamok, és nem tartották tiszteletben a szoptatási időszakot.

A fájdalom: szem, halánték, homlok, arc tájékon alakul ki, és érintheti az állkapcsot is. Gyakran indulmedical_information_cleveland_clinic_migraines_headaches_cluster_headaches_trigeminal_nerve a fül mögötti területről, és onnan húzódik előre. Szigorúan féloldali fájdalomról beszélünk, ami egy rohamperióduson belül ugyanazon az oldalon jelentkezik. Saját terápiám alkalmazása során több ízben is előfordult, hogy a kezelések hatására, – perióduson belül is – a másik oldalra húzódott, és onnan szűnt meg . Hirtelen előjelek nélkül kezdődik,  maximális intenzitását 2-15 perc alatt éri el.   A fájdalom; heves, kínzó, és általában folytonos,  nem lüktető. A rohamok hossza, 20 – 120 perc közé tehető. A roham ugyan olyan gyorsan szűnik meg, mint ahogy kialakult. Gyakorló clusteresek a fájdalom kezdete előtt 5 -10 perccel ,,kóválygó” – „ ólálkodó” érzésről számolnak be ,érzik a roham közeledtét.

A rohamok jellemző kísérő tünetei;  azonos oldali orrfolyás, vagy dugulás, könnyezés , szempirosság, arcfél és homlok izzadás. A rohamot kísérheti hányinger,  hányás, fény, hang, vagy szag érzékenység. A páciens a rohamok alatt jellemzően ül, áll, vagy járkál. Csak enyhe rohamok alatt képes lefeküdni vagy fekve maradni.

Kiváltó okok :  A rohamciklus alatt szinte minden betegnél kiváltható a roham nitroglicerin tartalmú gyógyszerekkel. Ilyenkor a betegek nagy része fokozottan érzékeny, már a kis mennyiségű alkoholra is. A betegek tapasztalatai szerin, rohamot kiválthat: stressz, extrém időjárás, és egyes ételek is.

Terápiák : Általában hosszú ideig – sokszor évekig – kezelik a betegeket egyéb fejfájásokkal, mire végül diagnosztizálják a cluster-t. Mivel a betegség terápiájára alkalmazott gyógyszerek száma erősen korlátozott, így a kutatások középpontjában olyan szerek keresése áll, melyeket ugyan más betegségekre fejlesztettek ki, de pozitív hatással vannak a cluster fejfájásra. (valljuk be őszintén, nem indult világszintű verseny a gyógyszergyártók között, hogy megtalálják a megoldást)

A gyógyszeres kezelésnél megkülönböztetünk; rohamkezelést és preventív, úgynevezett, intervallum kezelést.  

Rohamkezelésre Magyarországon jelenleg egy hatékony szer van: Sumatriptán   injekció vagy orrspray. Hatása csak a fennálló roham megszüntetésére alkalmas, (3-4 ezer Ft/db)   100%-os oxigén, maszkon keresztül szintén csak a meglévő rohamot enyhíti, vagy szünteti meg, de tapasztalataim szerint csak ,,feldarabolja és eltolja .

Oxigént már neurológus is felírhat, de nem sokan teszik. TB támogatása alapszintű vagy nincs. Palack + maszk + reduktor(csak orvosit szabad használni!)

A Linde gáz, illatos úti telepén a következő költségek megfizetése után lehet hozzá jutni: Palack és reduktor letéti díj : 36000 Ft

Egyszeri töltés : 10000 Ft

Maszk: 12000 Ft

Palack és reduktor bérleti díj : 300 Ft/ nap (2013 – as adatok)

Hordozható kis palack beszerzése, és a palackok töltése nem egyszerű, és legfőképp nem olcsó.

Rocluster-Fejfájás-3ham megelőzése : (?) átmeneti kezelés: triptán, szteroid, ergotamin tartalmú készítmények alkalmazásával, a rohamok számának és/vagy erősségének csökkentése. Tapasztalataim szerint kevés betegnél hatásos, és azoknál is veszít minden újabb rohamciklus alkalmával.

Fenntartó kezelés : kalciumcsatorna blokkolók, lítium  készítmények, methysergid, epilepszia ellenei szerek.

Egyéb szerek : indometacin, béta blokkolók, triciklikus és egyéb antidepresszánsok, kapszaicin, melyeket némi sikerrel teszteltek. (hangsúlyozzuk a „némi” sikert!)

Recept nélküli készítmények : a melatonin napi egyszeri 10mg-os adagja (lefekvés előtt fél órával alkalmazva) segíthet a rohamok megelőzésében. (biztos van, de én eddig nem találkoztam olyan beteggel akinél ez működött volna)

Interneten is terjesztett és ajánlott alábbi illegális szerek önkényes alkalmazásától óva intenék mindenkit, de érintőlegesen álljanak itt ezek is!

A psilocybinról és az LSD-ről van szó. A psilocybin egyes hallucinogén gombák hatóanyaga, az LSD pedig egy szintetikus hallucinogén drog. Ezeket a szereket a cluster kezelésére irányuló kísérletekben olyan mennyiségben használják, ami még hallucinációt nem okoz.
Ígéretes kísérleteket végeztek a 2-bróm-LSD-vel, amely az LSD nem hallucinogén származéka.

Sebészeti beavatkozások:

  Ilyen beavatkozásokat gyógyszeres kezelésre nem reagáló krónikus eseteknél szoktak használni, mint utolsó lehetőséget.

    – Gasser-Duc (trigeminalis ganglion) radiofrekvenciás thermocoagulációja,     – gammakés-sebészet,     – hipotalamusz stimulációja (Egy pacemaker-jellegű készülékkel a hipotalamusz meghatározott részéhez ültetett elektródokkal a rohamot “ki Lehel kapcsolni”)

Összefoglalva – a teljesség igénye nélkül – ennyit magáról a betegségről és kezelési lehetőségeiről.

Nyomatékosan hangsúlyozom , hogy a fentiek nem tudományos információk, és nem kezelési útmutatások!

Nem helyettesítik a szakszerű orvosi diagnózist és kezelést!

A felsorolt terápiák és az abban szereplő gyógyszerek, készítmények, kizárólag orvosi utasításra és felügyelettel alkalmazhatók! 

error: Content is protected !!