ADDRESS

Rendelő: 1098.Ecseri út 2/1
Budapest, Hungary

Gyermekkori hátfájás

Már gyerekkorban is előfordulhat hátfájás. Ilyenkor a csigolyák csontosodási zavarára is lehet gondolni, de gerincfájást okozhat a gerincferdülés (szkoliózis) is.

Scheuermann-betegségi_scheuermann-kor

A betegség a korai tinédzserkorban jelentkezik és a háti gerincszakasz fokozott domborulatában nyilvánul meg.

A csigolyák alakja megváltozik, ennek kiváltó okát jelenlegi tudásunkkal nem ismerjük. Ezek az elváltozások; hátfájást, a hát domborulatának fokozódását és merevvé válását okozzák. A fájdalom meleg pakolásokkal, reumakenőcsökkel jól enyhíthető, fájdalomcsillapítót csak miisaza_image003ritkán és erősebb fájdalom esetén adjunk.

A betegség általában 2 év alatt lezajlik, és ezen idő alatt nagyon fontos a gyerek gerincének kímélete, kerülje a nehéz terhek emelését, cipelését, használjon válltáskát. Ezen periódus után a gyereket lehet normálisan terhelni, kímélő életmódra nincs szükség.

Nagyon fontos volna a megelőzés. Forduljunk orvoshoz, ha a gyerek tartása hosszabb idő után is rossz, és hátfájásról panaszkodik. Természetesen a rossz tartás nem feltétlenül jelent (sőt) Scheuermann-betegséget. Legfontosabb a hátizmok erősítése torna, úszás révén, ajánlott a hasonfekvés olvasás, tévénézés közben.

 
error: Content is protected !!