ADDRESS

Rendelő: 1098.Ecseri út 2/1
Budapest, Hungary

Hátfájás

A háti gerinc fájdalma nagyon gyakori panasz a mindennapi életben, amely mögött igen sokfajta elváltozás állhat. 

Izomfájdalom (átfázás, vírusfertőzés, rándulás), kisízületek működészavara (ízületi blokk), kisízületek és szalagok gyulladása (SPA), csigolyák fejlődési zavara (szkoliózis, Scheuermann-kór), gyulladás (tbc) vagy anyagcserezavar (csontritkulás), daganatok, csigolyákat összekötő szalagmeszesedés (hiperosztózis).

Nem minden hátfájás mozgásszervi eredetű: hátfájást okozhat például tüdő- és mellhártyagyulladás, epekő, gyomorfekély stb.

Az egyszerűbb hátfájások pihenés, fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladásgátlók, helyi kezelések (reumakenőcs, ritexpakolás), helyi szteroid injekciók adására néhány napon belül megszűnnek.

Ízületi blokk

Izületi Blokk Az ízületi blokk egy, leginkább passzív kimozgatással megszüntethető mozgáskorlátozottság. Okozhatja hirtelen mozdulat, fokozott izomterhelés, nehezebb súly hirtelen emelése, belső szervi zavar, tartós ülőmunka, autózás stb.

Lényege, hogy az érintett ízületeket mozgás közben olyan erőhatás éri, ami leblokkolja a mozgásukat, így nem tudnak visszatérni alaphelyzetükbe. Ezáltal erős ízületi-izom-szalagfeszültség keletkezik, ami jelentős mozgáskorlátozottsággal jár. Kezelése egyszerű: izomlazítás után, a megakadt ízületet kimozgatjuk hibás helyzetéből, ezáltal visszaáll a teljes mozgástartomány.

Kimozgatás hiányában a szervezet kompenzál: megszünteti a fájdalmat 2-3 hónap alatt, de ez a fájdalom időközönként újra visszatér. Általában abban az időszakban, amikor az bekövetkezett. A fájdalom visszatérések az évek múltával egyre gyakoribbak lesznek.

 

Lumbágó

Ezen a hirtelen bekövetkező, az embert legtöbbször mozdulatlanságra ítélő állapoton

 németesen: hexenschuss, a. m. boszorkánylövés) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat.

Az orvosi szakirodalom ezeket az elváltozásokat a fibromialgia csoportba sorolja. A latin fibro előtag a rostos szöveteket, izmokat, inakat, szalagokat, a mialgia izomfájdalmat jelent.

Előfordulása nem korhoz kötött, fiataloknál is előfordul, bár idősebb korban gyakoribb lehet az erősebb kopások és bemaródások miatt. A lumbágó és az isiász önmagukban nem betegségek, de a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jelek. Véglegesen általában nem gyógyíthatóak, de odafigyeléssel jól karbantartható állapot érhető el.

Isiász

Az isiászos fájdalmak, a lumbágóval ellentétben, nem korlátozódnak csak a keresztcsont tájékára, hanem az ülepen át az egyik alsó végtagba (ritkán mindkettőbe) kisugárzódnak. Érzészavarok léphe205159tnek föl, amelyek a combra, a lábszárra, a lábfejre is ráterjedhetnek és a végtag izomzatának gyengeségével, akár átmeneti bénulásos jelenségeivel járhatnak együtt. A lumbágó (és az isiász is) merev, görcsös tartásba kényszeríti az érintettet, akinek a legtöbb mozdulat újabb nyilalló fájdalmat okozhat.

 

error: Content is protected !!