ADDRESS

Rendelő: 1098.Ecseri út 2/1
Budapest, Hungary

Csontrakó – Csontkovács

Kedves olvasó!

Honlapomon nem szándékszom Önt túl sok orvosi Latinnal, tudálékos ,,szakmázással,, terhelni. Igyekszem közérthetően megvilágítani azokat a félreértéseket, esetleges  hiányosságokat amik segíthetnek eligazodni az ízületi és izomfájdalmak, illetve azok kialakulásainak okai között.

Ha pedig sikerül néhány ötlettel, tanáccsal hozzájárulnom  gyógyulásához, máris örülök, hogy találkoztunk az éterben.

fürt

…,,Jó csontkovács kerestetik…,,

Sokszor hallom ezt a mondatot szinte a köszönés után azonnal. Hogy mitől jó egy csontkovács?

Nos, ebben minden bizonnyal nem egyezik a véleményünk, de mire távozik oldalamról mindent a helyére teszünk ígérem.

Fiatal kedves olvasóimnak az alábbi kis videó talán ismeretlen, de középkorú betegeimnek ma is a fülükben cseng…Hallgassák csak, és higgyék el a megoldás  sokszor valóban ennyire  egyszerű lenne!

Mozgásszegény világunkban egyre több időt töltünk munkahelyünkön az íróasztalnál, belefeledkezve a monitorba, vagy otthon a tv és egyéb virtuális kütyük világában.

Igen tudom, a csapból is ez folyik.

Mindenki ezzel jön, de mit csináljak ha egyszer olyan a munkám, hogy számítógépet kell naphosszat használnom, irodában ülve, egeret taszigálva?

csontkovacs3

A jó hír az, hogy nem is annyira maga az ülés az ami ártalmas, hanem, hogy nem szakítjuk meg elégszer. Nem állunk fel gyakrabban egy kis sétára, akár  az irodán belül is. De úgy hallottam még senkit nem rúgtak ki azért sem, ha nem a liftet használta hanem lépcsőn ment néhány emeletet.

Persze nem mindegy az sem, hogyan ülünk de ezt pici odafigyeléssel és esetleg egy ék párnával könnyen korrigálhatjuk. 

Sajnos nem csak az íróasztalnál ülés ártalmas. Azok a gerincek sem hálásak gazdáiknak akik egész nap autóban zötykölődnek, ráadásul szinte mindegyikük rosszul beállított üléssel teszi ezt, nap mint nap. (taxisok, hivatásos sofőrök)

A fenti  példákban a gerincre, porckorongokra nehezedő nyomást és a rájuk gyakorolt negatív hatást tekinthetjük első számú problémának, de erre még visszatérünk.  Az emberi test csodálatos ,,gépezet” amiben minden – mindennel összefügg.

Ezért van az, hogy nem tudunk manuálterápiával, (csontkovácsolással) ,,csak”  váll vagy boka fájdalmat kezelni, legfeljebb azzal súlyozottabban foglalkozni.

Betegeimnek azt szoktam mondani, hogy ha a kis lábujjuk rosszul áll, attól már fájhat a fejük. 

Ennyi taludtalap8lán elég is lesz bevezetőnek, de ha már a boka került szóba, nézzük az alapokat. Ugye az mindenki előtt teljesen világos, hogy építkezni csak biztos alapokra lehet? 

Hát egy ilyen boka nem az az alap ami  biztos kiinduló pontot biztosítana, és kímélné a hozzá kapcsolódó térdet, combcsontot, medencét, keresztcsontot és így tovább felfelé.

Tehát már ki is találhatták, hogy ilyen esetben az első lépés egy jó talpbetét. Mondom jó! Ez annyit jelent, hogy egyedi, személyre készített.

Ma már gyógyászati segédeszköz boltokban is megcsinálják, kb 6-8 ezer forintért.

         És mint gyakorló apa kérem Önöket:

Kicsi, már a járást gyakorolgató  gyermekünknek tegyük meg azt az életre szóló szívességet, hogy minél többet engedjük mezítláb járni,  letoltes-1– ha tehetjük fűben, egyenetlen talajon  – hagy erősödjenek a kis ,,tipi – tapik”bokaszalagjai, és ne a magasszárú vagyonokba kerülő cipőcskék tartsák a bokákat. Azt elég az utcán viselni, illetve ha már magabiztosan jár.

 

 

A fájdalmak, jelzések.

Amikor  szervezetünk már nem tud megoldani valamilyen – az egyensúlyban bekövetkezett változást –  jelzi, hogy segítségre szorul.

A probléma ilyenkor már huzamosabb ideje fennáll, csak addig nem okozott tüneteket. Ilyen klasszikus példák a hát és derékfájás, az isiáz, de az idegbecsípődés és  a porckorongsérv is.

Nagyon leegyszerűsítve, minden  esetben – ha csak nem vele született deformitásról van szó – ízület elmozdulásról, blokkolódásról, és az azt követő izomreakcióról beszélhetünk.

Izmaink feladata, hogy mozgassák és stabilizálják vázrendszerünket. Ők nem is adják fel és görcsösen igyekeznek , hogy ezt megtegyék.

A hangsúly a görcsösen szón van, hiszen folyamatosan abba kényszerítjük Őket.                         

Sok ülő munkával, mozgásszegény életmóddal, kényszertartással, túlsúllyal, egészségtelen ülő és fekvő alkalmatosságokkal, stresszel sokkoljuk őket, pillanatról-pillanatra.

A fenti felsorolásban szerepel a stressz. Tudom, hogy manapság  ,,divat” mindent a stresszre fogni, de nem is képzelnénk, hogy milyen óriási szerepe van az izomfájdalmak kialakulásában is. Például a fejtetőtől a lapocka vonaláig terjedő területen kialakuló fájdalmak, 60-70 százalékáért felelős.

Mivel a manuálterápiás módszerek elsődleges célja a vázrendszer szimmetriájának visszaállítása, így annak tartó oszlopáról a gerincről néhány gondolat:

Gerincünk ,,alapját” a keresztcsont képezi. Vízszintes helyzete határozza meg a róla induló gerinc hajlását. Ugye az teljesen egyértelmű, hogy amennyiben a keresztcsont valamelyik irányba elmozdul, úgy a gerincnek ezt korrigálnia kell, hogy  fejünk függőleges helyzetben maradhasson.

És a keresztcsont bizony elmozdul…chiropraktik1

Anyukák, háziasszonyok egy oldalon viszik csemetéiket, a bevásárló szatyrot, táskát stb. De a mindennapi sok órás gépkocsi vezetés, a folyamatos rossz tartásban végzett ülőmunka, és még ezernyi ok miatt.

Ilyenkor a gerincet alkotó 33 csigolya közül  egy  vagy több elmozdul – a korrekció érdekében – rendellenes helyzetbe kényszerítve az ízületeket, izmokat.

Ennek eredménye a fentebb már említett ízületi blokk, izomfájdalom, és a porckorongok elváltozásai.

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy ha találomra kiválasztanánk 10 embert és elküldenénk őket MRI vizsgálatra, legalább hetüknél porckorong kiboltosulás, vagy porckorongsérv lenne az eredmény.

– Porckorong: az a piskótatallérra hasonlító, zselészerű anyaggal töltött korong, ami két gerinccsigolya között a lengéscsillapító szerepét tölti be. 

Hogy ők ezt miért nem tudják?

Mert a kiboltosuló vagy sérvesedett porckorong, még nem gyakorol nyomást a csigolya közben kilépő ideggyökökre, vagy a gerincvelőre, és azok nem okoznak fájdalmat.

Egy rossz mozdulat kell csak, hogy ilyen pozícióba kerüljenek, és ez megtörténjen.

Ilyenkor függően attól, hogy a nyomás alá került ideg testünk mely területét idegzi be;  fájdalom, zsibbadás, funkciózavar, érzéskiesés jelentkezik az adott testrésznél. Erre sajnos sokak által ismert példa az ,,isiáz”

Ilyenkor testünk leghosszabb idege (nervus ischiadicus) kerül nyomás alá, és a derekunktól egészen a lábujjunkig tud elviselhetetlen fájdalmat okozni.

Amennyiben a nyomás alá került ideg valamely más,(nem mozgás) szervünket idegzi be, úgy az adott szerv megbetegedését okozhatja.  Tehát a vázrendszer aszimmetriája  számos betegség oka lehet.

Azt már értjük, hogy kiboltosul a porckorong. Most nézzünk erre egy gyakorlati példát:

Ha két deszkalap közé egy vízzel telt lufit teszünk, és a felső deszka egyik oldalát lenyomjuk, a lufi az ellentétes oldalon fog kidudorodni. Ugyanez történik a porckoronggal, ha a csigolya valamelyik irányba elmozdul.

Ha  a gerincet tartó izmok közül csak a hát és hasizmot nézzük, ugye mennyire világos, hogy egy nagyobb pocakkal rendelkező embernek, a kettő közül melyik van megnyúlva? És az is, hogy a gerinc csigolyái és azok ízületei milyen kényszertartásos helyzetben vannak folyamatosan?

Hát persze, hogy fáj a háta szegénynek.

Ez a helyzet alakul ki terhességkor is.

Az összes többi ízületnél is hasonló történik. Elmozdulnak mert kopottak, esetleg megnyúltak a tartó szalagok, vagy hirtelen nagy erőhatás éri őket, stb.

Az izmok (a további elmozdulást megakadályozandó) görcsös helyzetbe kerülnek, (rögzítenek) kialakulnak az ízületi blokkok és a fájdalom.

 

images_54.jpg

Talán még a sokak által rettegett felrakódásokról, meszesedésekről ,,csőrökről” néhány gondolatot, hogy ezek a fogalmak is a helyükre kerüljenek.

Testünk van olyan ,,okos”, hogy a fentiekben említett elmozdulásokat nem csak  izmokkal próbálja rögzíteni, hanem drasztikusabb lépésre is elszánja magát…

Nevezetesen, hogy próbálja összecsontosítani a két elmozdult ,,alkatrészt”. Persze ez nem sikerülhet neki, de a próbálkozás eredménye a felrakódás, meszesedés, csőr.

Mintha egy ház falánál leraknánk az első sor téglát és úgy hagynánk. Ez a sor ,,tégla” arra kevés, hogy rögzítsen, ahhoz viszont sok, hogy útban legyen.

A kopásokról pedig csak annyit:  amit használunk az kopik, és minél tovább van használatban, annál jobban. Ez nincs másképp a csontvégeket borító porcokkal sem. 

Természetesen a betegségek fenti leírása nem tudományos, de igyekeztem az érthetőségre helyezni a hangsúlyt. Persze a csont és ízületi betegségeknek  számos egyéb oka lehet, amiknek  taglalása lexikonnyi ismeretet és információt foglalna magában.  Erre nem vállalkoznék.

Bízom benne, hogy az oldalon található leírások segítettek néhány tünet keletkezésének okát tisztázni.

Természetesen a pontos diagnózis megállapítása orvos feladata, ezért az itt található információk csak tájékoztató jellegűek!

 

 

 

 

error: Content is protected !!