ADDRESS

Rendelő: 1098.Ecseri út 2/1
Budapest, Hungary

Porckoron eredetű problémák

 

A porckorong eredetű problémák leggyakrabban a gerinc lumbális
szakaszán (deréktájon) fordulnak elő.250px-lumbar_region_in_human_skeleton-svg

A gerincpanaszok döntő többsége az izmok, a szalagok, a csigolya közti
kisízületek, a csontok túlterheléséből, a csigolya közti porckorong kopásából,
a csigolyákat és az ezeket összekötő szalagok gyulladásából, a csigolyák
betegségeiből (daganat, csontritkulás stb.) ered. 

A mozgásszervi eredetű gerincpanaszokra jellemző, hogy mozgásra, terhelésre jelentkeznek, illetve fokozódnak, pihenésre csökkennek, a gerinc melletti  izomzat fájdalmas feszülése, görcse kíséri, melynek következtében az érintett gerincszakasz mozgásai beszűkülnek, a gerinc fájdalomkerülő (antalgiás) tartást vehet fel, karba vagy a lábba sugárzó fájdalmat, zsibbadást, izomgyengülést okozhatnak.

A gerincpanaszok döntő többsége mechanikus eredetű, a porckorong kopásából adódik (diszkopátia), amely a mozgásszegmentum kóros megváltozása révén a gerincpanaszok kialakulásához vezet. Az egyes csigolyák között elhelyezkedő porckorongok meglepően erősek, különösen az összenyomásnak állnak ellent, míg a csavaró mozgás hatására igen sérülékenyek. A sérülés azt jelenti, hogy a porckorong külső rostos gyűrűjében (annulusz fibrozusz) repedések jönnek létre. A  gyűrű meggyengül, és kevésbé tud ellenállni a belső kocsonyás mag nyomásának, mely a rostos gyűrű repedéseibe benyomul és előboltosítja azt.
Ez a tulajdonképpeni gerincsérv (diszkuszhernia). Az előreboltosulásnak több
fokozata van, mely különböző tüneteket okoz gerincfájdalomtól az
ideggyökgyulladásig. Enyhébb esetekben (protruzio, prolapszus) a sérvporckorongserv
visszahúzódhat, és a panaszok megszűnnek. Ha a kocsonyás mag átszakítja
mind a rostos gyűrűt, mind a gerincoszlop hátsó szalagját, az ideggyök is
nyomás alá kerül

A porckorongkopás következménye minden esetben a porckorong lelapulása
melynek következtében a csigolyák közelebb kerülnek
egymáshoz. Ezáltal a csigolyákat összetartó szalagok lazábbá, a csigolya közti kisízületek instabillá válnak, ízfelszíneik elcsúsznak egymás felett (szubluxáció), sérülésre, rándulásra válnak hajlamossá.

A kisízületek felszínét, éppen úgy, mint a végtagi ízületekét, porc borítja, melynek simasága, rugalmassága elengedhetetlen a gerinc zavartalan működéséhez. De fordítva is igaz, a rendszeres mozgás nélkülözhetetlen a porc épségének, a kisízületek rugalmasságának fennmaradásához. A kisízületek porcfelszínének kopását, felszínének egyenetlenségét, érdességét, a porc elvékonyodását spondilartrózisnak nevezzük. Ilyenkor a kisízület könnyen irritálódik, gyulladásba kerülhet, ami fájdalommal, mozgásbeszűküléssel jár. A megduzzadt tok nyomhatja az ideggyököt, ami maga is heves fájdalommal, zsibbadással járhat a karban vagy a lábban.

A porckorongkopás másik következménye a spondilózis, ami a csigolyák, valamint a kisízületek peremein megjelenő csontkinövést (oszteofita) jelent, amit a köznyelv “csőrnek” nevez  . A betegeket gyakran félelemmel, szorongással tölti el a “csőrök” jelenléte, túlértékelik jelentőségét. 012 A csőrök jelenléte és a gerincpanaszok gyakorisága, nagysága között semmilyen összefüggés nincs.

A csontkinövések akkor okoznak panaszt, ha úgy helyezkednek el, hogy nyomják a gerincből kilépő ideg- vagy érképleteket, vagy a gerinccsatorna jelentős szűkületét okozzák.

 

 

 

 

error: Content is protected !!